Ziua femeii creștine sărbătorită la Rîșcani

La data de 24 aprilie, în incinta Muzeului Istoric-Etnografic din o. Rîșcani a fost organizat un ceai literar cu genericul ”Femeia Creștină”. Evenimentul a anticipat prăznuirea Duminicii Femeilor Mironosițe pe care creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi. Activitatea a fost organizată de membrii ONG-ului ”Generația Viitorului” în colaborare cu Secția raională Cultură și Muzeul Istoric-Etnografic din Rîșcani. La eveniment au fost prezenți parohul bisericii Nașterea Maicii Domnului din s. Recea, Constantin Dascal împreună cu preoteasa Corina, Preoteasa Olga Bazatin de la parohia Adormirea Maicii Domnului din o. Rîșcani, Șefa Secției Cultură doamna Emilia Garbuz împreună cu specialiștii din cadrul secției, speciașiști de la Biblioteca ”Ion Creangă”. La acest Ceai literar dedicat femeii creștine s-au implicat elevi din cadrul L. T. ”Liviu Damian”, L.T. Recea precum și elevi din cadrul gimnaziului ”Gh. Rîșcanu”.

Corul parohiei Recea a dat startul acestui eveniment cu o melodie pascală ”Primăvară dulce”. Au fost recitate poeziile poeților creștini Vasile Militaru și Traian Dorz. Elevii care s-au încadrat în această activitate au scris eseuri despre femeia creștină. Urechile publicului au fost îndulcite de cîteva melodii despre femeie, mamă, bunică. Cu un cîntec popular despre mamele ajunse la bătrînețe, ne-a mîngîiat auzul doamna Felicia Bojîi, specialist principal în cadrul Secției Cultură Rîșcani. Eleva gimnaziului ”Gh. Râșcanu”, Francesca Cucuruzneac, a venit cu o dedicație muzicală pentru toate femeile din lume. Cîțiva copii de la Gimnaziul Gh. Rîșcanu, au prezentat o scenetă despre curajul femeilor mironosițe care au descoperit învierea lui Iisus. Corul parohiei Recea a interpretat o melodie despre mamele plecate din lumea aceasta. Moderatorul evenimentului, doamna Adela Salagor a ținut să scoată în relief cine este femeia creștină, cum trebuie să fie o femeie creștină și care sunt calitățile ei; care este rolul femeii creștine în familie și societate; relația soț și soție în viața de familie; Maica Domnului – modelul la care se raportează femeia creștină; despre unele mame creștine modele; portul și îmbrăcămintea femeii creștine.

Doamna Salagor Ala, custode șef și ghid la Muzeul Istoric-Etnografic, a prezentat o scurtă informație despre costumul popular românesc, care vine într-o armonie perfectă cu portul femeii creștine.

În încheiere, cu un cuvînt de mulțumire și felicitare pentru toate femeile creștine au venit și Directorul Muzeului Istoric-Etnografic, Doamna Iordache Svetlana, doamna Emilia Garbuz și părintele Constantin Dascal.

Ceaiul literar a culminat cu un ceai propriu-zis, din care au gustat toți cei prezenți la eveniment, iar doamnele au primit în dar cîte o floare și o felicitare cu ocazia Duminicii femeilor Mironosițe – Ziua femeii creștine.

Sursa: http://www.riscanistiri.wordpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s